Prednosti lesnih peletov – Zakaj se ogrevati z lesnimi peleti?

Prednosti lesnih peletovKer je cena in dostopnost kurilnega olja in plina odvisna od političnih odnosov v tujini, je za razliko preskrba s peleti za naslednja leta preskrbljena z domačo proizvodnjo.

Tako nam naravno obnovljiv les zagotavlja ogrevanje s peleti tudi do 58% ceneje kot z kurilnim oljem.
 

Ekološko prijazen energent

Lesni peleti izgorevajo CO2 nevtralno,to pomeni, da se v zrak sprosti samo toliko CO2, kolikor se ga je vezalo pri naravnem procesu-fotosintezi iz zraka.

Pri izgorevanju 1m3 zemeljskega plina se sprosti 2kg CO2, kot tudi pri izgorevanju 1l kurilnega olja se dodatno sprosti v zrak 2,8kg CO2.
 

Udobno in čisto

Z izpopolnjeno tehniko modernega centralnega ogrevanja ali etažnega ogrevanja so avstrijski proizvajalci kotlov vodilni na tem področju. Tako lahko z lesnimi peleti z visoko kurilno vrednostjo uživate v prijetni toplini pri nastavitvi termostata, za ostalo poskrbi vaš ogrevalni sistem na pelete.
 

Obnovljiva energija

Regionalno raščen les nam je na razpolago v zadostnih količinah. Vsako leto je prirastek lesa večji, kot se ga porabi. Za proizvodnjo peletov se uporablja  odpadni les pri obdelavi lesa-žagovina in oblanci in debla.

To pomeni optimalno izrabo naših virov in je pomembna pridobitev delovnih mest v naši neposredni okolici.
 

Primerjava:

Vrednost pelete Energija približno 18 MJ / kg peletov (5 kWh / kg)
2 kg peletov 1 lit kurilnega olja
1,65 kg peletov 1 m3 zemeljskega plina
1 kg peletov 5 kWh toplote
650 kg peletov zaseda 1 m3

Na kaj moramo biti pozorni pri nabavi peletov in kako ločimo dobre od manj dobrih peletov

V zadnjih letih uporaba peletov za ogrevanje ni nič več modna muha, temveč je zaradi nizkih stroškov danes ena od najpogostejših odločitev pri obnovah kotlovnic in novogradnjah.

Pelete lahko kupite pri številnih trgovcih širom po sloveniji ali pa naročite njihovo dostavo na dom. Pri tem potrošnik naleti na težavo, saj za pelete ni predpisov, ki bi določali minimalno kakovost, ni nobenega nadzora in posledično so v prodaji peleti najrazličnejše kakovosti.

Na vsaki vreči so podatki o tehničnih lastnostih, proizvajalec, ki izpolnjuje najstrožje pogoje, bo to seveda vidno označil s standardom. DIN plus je jasno viden znak, vse ostale številke in standarde lahko prezrete.
Če na vreči ni opazne oznake tega standarda si poglejte, kaj piše o ostankih pepela. Ta podatek je vedno na vreči, zapomniti si morate le to, da po kurjenju ne sme ostati več kot 1% pepela. Če peleti izpolnjujejo ta pogoj, so sigurno dobre kvalitete.

 

Kakšna je razlika med peleti

Ključne lastnosti, pomembne za potrošnika so kurilna vrednost in vlažnost ter vsebnost pepela.
Kurilna vrednost in vlažnost nam povesta koliko energije bomo dobili iz kilograma peletov, poenostavljeno povedano višja kot je kurilna vrednost in nižja kot je vlažnost, več uporabne toplotne energije bomo dobili.
Vsebnost pepela vpliva na to kako pogosto bomo morali čistiti pepel iz naše kurilne naprave.
Iz prakse so poznani primeri, da so bile velike težave pri delovanju peči, na kar je stranka uporabila pelete drugega proizvajalca in peč je delovala brezhibno.

Priporočamo, da kupujete pelete z do 1% pepela. Povedano drugače to pomeni, da je smiselno za kakovostnejše pelete plačati nekokliko več, ker iz njih dobimo več toplote in imamo manj opravka s pepelom.
Peleti nepreverjenega izvora so praviloma tudi manj obstojni in se drobijo zaradi česar avtomatsko doziranje v kurilni napravi ni pravilno, peč kadi in poveča se poraba.

 

Kakšna je barva peletov

Barva peletov je odvisna od dveh dejavnikov: surovinske sestave in proizvodnega procesa.
Na trgu so najbolj čislani tako imenovani beli peleti ki so narejeni iz smrekove žagovine, ki je ostanek od proizvodnje pohištvene industrije.

V primeru, da se peleti proizvajajo iz smrekovih debel imajo precej temnejšo barvo, ker se v procesu proizvodnje sušijo po hitrem postopku. Odvisno kakšen postopek sušenja uporablja proizvajalec lesenih pelet.

Zelo pogost les za pelete je tudi bukev iz katere so peleti precej temnejši. Na barvo peletov vpliva tudi prisotnost lubja, kar prepoznamo po izrazito temnejših delcih.

Enostavno.

Če na vreči ni označeno niti koliko pepela ostane po gorenju, teh peletov ne kupite, saj obstaja velika verjetnost, da vam bo gorilec na pelete in peč slabo delovala.